• RKSV Halsteren 95 jaar: we vieren onze historie (deel 3)

Op 1 april 2021 bestaat onze vereniging 95 jaar. Dit 19e lustrum zullen we vanwege de coronapandemie niet uitbundig kunnen vieren. Het geeft ons wel de mogelijkheid om terug te blikken op 95 jaar historie. In de aanloop naar 1 april zullen we u gedurende 9 weken vertellen over de hoogte- en dieptepunten van onze club. Veel leesplezier!

Deze week deel 3: Voetbal tijdens en na de 2e Wereldoorlog

Toen in 1940 de fusie kwam met de KNVB, werd Halsteren ingedeeld in de 4e klasse. In de noodcompetitie van 1942/43 werd Halsteren voor het eerst kampioen. Dit kampioenschap werd herhaald in de daarop volgende competitie. Na twee beslissingswedstrijden tegen HSC’28 promoveerde men naar de 3e klasse, maar doordat er verschillende spelers naar Indië vertrokken, degradeerde men nog hetzelfde seizoen. Wel was er ondertussen ook een jeugdafdeling opgericht door Anton Wijten (dunne Toon).

In 1946 verandert men van clublokaal. Men gaat nu naar café Central van de familie Van Aken in de Dorpsstraat. In het seizoen 1946/47 wordt het 2e elftal kampioen en na 4 promotiewedstrijden gewonnen te hebben, promoveren zij naar een hogere klasse. In het seizoen 1947/48 speelt Halsteren een promotie/degradatiewedstrijd tegen Grenswachters. Men blijft van degradatie gespaard, omdat enkel Indië-gangers weer op tijd terug zijn om deel te nemen aan dit duel. De contributie in die tijd bedroeg 60 cent per maand.

Ook komt men tot de oprichting van het clubblad HET CONTACT. Het eerste exemplaar komt in maart 1949 uit. Het is niet gratis. Wil men het hebben, dan moet men er 10 cent voor betalen. Echter, aan een oplage van 150 exemplaren had men niet genoeg.

Op 1 april 1951 wordt het 25-jarig bestaan gevierd. Men had toen 4 senioren en 3 junioren elftallen. Het bestuur bestond toen uit: voorzitter Piet Lockefeer, secretaris Anton Wijten, penningmeester Piet van de Casteel en bestuursleden Cees van Elzakker, Anton Wijten Pzn, Geert Mouwen en Jos Klaassen. In het seizoen 1950/51 worden Halsteren 2 en 3 kampioen.

Dan komen we halverwege de jaren vijftig, die voor de vereniging nogal wat teweeg zouden brengen. Eerst krijgt men bericht van de gemeente dat men bij "De Buurt" weg moet in verband met uitbreidingsplannen en men verhuist naar het noodterrein "De Beek" en daar beleeft men in het seizoen 1956/57 toch een prachtig hoogtepunt door voor 3000 toeschouwers Steenbergen met 2-1 te verslaan. Toch haalde men de promotie niet. Tegenstanders waren Clinge, SCO, Vlijmense Boys.

In het seizoen 1958/59 wordt de vereniging van RKVV naar RKSV veranderd. Na lang wachten en door het stimulerende werk van onze voorzitter van toen, Martien van Elzakker, kon op 24 augustus 1958 het huidige sportpark "De Beek" geopend worden door burgemeester Elkhuizen en wat is er mooier om gelijk KAMPIOEN te worden en de promotiewedstrijden met succes af te sluiten. Tegenstanders waren Hilvaria, Lewedorpse Boys en RKVVU. Maar het verblijf in de 3e klasse is maar voor een jaar. Ook de A-jeugd wordt kampioen dat jaar.

Op de foto: het kampioenselftal 1943 4e klasse O. Met staand achterste rij v.l.n.r.: onbekend, J. van Loenhout, T. Masseurs, T. Wijten (dunne), W. Bokken, T. Wijten (dikke), J. van der Weegen, J. van Dijk. Staand voorste rij v.l.n.r.: Kap. Leemput, J. Deurlo, A. de Weert, P. Hagenaars, H. Brusselaars, J. de Weert, M. Loos, P. Wijten (res.), M. Kostermans. Zittend v.l.n.r.: M. Kommers (res.), A. Henzen, A. Withagen, P. Mouwen, F. Hermans

Volgende week deel 4: De jaren '60