Hoe het begon…

Voorjaar 1926: Jan de Zwart had een leren bal maatje 3, dus aan vrienden geen gebrek. Men kon lekker trappen. Op een gegeven moment besluiten een paar jongens om een voetbalclub op te richten in “Het Karkot” van Willem Mouwen. Daar komen de mannen dan ook samen: Jan de Zwart, Sjaan Mouwen, Jac van Loenhout en nog enkele sportieve jongens. Men was erg enthousiast en de oprichting was op 1 april 1926 een feit. De naam die men aan de club gaf was EXCELSIOR.

Het eerste bestuur zag er als volgt uit: voorzitter Geert Mouwen, secretaris Anton Wijten, penningmeester Sjaan Mouwen en bestuursleden Thuis Wijten, Piet Jonkers, Jan van Dijk en Jan Klaassen. Men begon met het spelen van enkel vriendschappelijke wedstrijden op het wielerbaantje aan de Leemput. Het veld was eigenlijk te klein. Met man en macht werd eraan gewerkt om aan de vereiste afmetingen te voldoen en om het ook een beetje gelijk te krijgen, want het hoogteverschil van doel tot doel was ongeveer anderhalve meter. Men doopte het veld tot de “Ooievaar”.

Het eerste jaar bleef het bij het spelen van vriendschappelijke wedstrijden. Als men gevoetbald had, ging men naar het clublokaal café “De Hoop” van Willem Henzen, want daar moest men zich wassen en omkleden.

De vooroorlogse jaren

Wanneer de club zich dan eindelijk aanmeldt bij de Brabantse Bond, blijken er meer clubs met de naam EXCELSIOR te zijn. Daarom wordt de naam van de club verandert in RKVV HALSTEREN. Tegenstanders in die tijd waren Gastel, Roda en SDOR. In 1934 is RKVV HALSTEREN 2 het eerste elftal van de vereniging dat kampioen wordt.

Halverwege de jaren dertig verhuisde men van de “Ooievaar” naar “De Buurt”; toch weer een stap vooruit. Het veld lag er open en bloot bij en om “zwartkijkers” tegen te gaan, werden er juten zakken rond het veld opgehangen. De opening geschiedde op 10 augustus 1935 door Burgemeester Mastboom en het veld werk ingezegend door Pastoor Loodiers. In de jaren dertig stapte men ook over van de Brabantse Bond naar de IVCB (Interdiocesane Voetbal Competitie Bond). Het gevolg is dat men vanaf dan ook uitkomt tegen totaal andere clubs zoals Dongen, SNP, Waspik, DIA en Fortse Boys.

Op 1 oktober 1938 bestaat RKVV Halsteren 12,5 jaar.

Voetbal tijdens de 2e Wereldoorlog

Toen in 1940 de fusie kwam met de KNVB, werd Halsteren ingedeeld in de 4e klasse. In de noodcompetitie van 1942/43 werd Halsteren voor het eerst kampioen. Dit kampioenschap werd herhaald in de daarop volgende competitie. Na twee beslissingswedstrijden tegen HSC’28 promoveerde men naar de 3e klasse, maar doordat er verschillende spelers naar Indië vertrokken, degradeerde men nog hetzelfde seizoen. Wel was er ondertussen ook een jeugdafdeling opgericht door Anton Wijten (dunne Toon).

Periode 1946 – 1960

In 1946 verandert men van clublokaal. Men gaat nu naar café Central van de familie van Aken in de Dorpsstraat. In het seizoen 1946/47 wordt het 2e elftal kampioen en na 4 promotiewedstrijden gewonnen te hebben, promoveren zij naar een hogere klasse. In het seizoen 1947/48 speelt Halsteren een promotie/degradatiewedstrijd tegen Grenswachters. Men blijft van degradatie gespaard, omdat enkel Indië-gangers weer op tijd terug zijn om deel te nemen aan dit duel. De contributie in die tijd bedroeg 60 cent per maand.

Ook komt men tot de oprichting van het clubblad HET CONTACT. Het eerste exemplaar komt in maart 1949 uit. Het is niet gratis. Wil men het hebben, dan moet men er 10 cent voor betalen. Echter, aan een oplage van 150 exemplaren had men niet genoeg.

Op 1 april 1951 wordt het 25-jarig bestaan gevierd. Men had toen 4 senioren en 3 junioren elftallen. Het bestuur bestond toen uit: voorzitter Piet Lockefeer, secretaris Anton Wijten, penningmeester Piet van de Casteel en bestuursleden Cees van Elzakker, Anton Wijten Pzn, Geert Mouwen en Jos Klaassen. In het seizoen 1950/51 worden Halsteren 2 en 3 kampioen.

Dan komen we halverwege de jaren vijftig, die voor de vereniging nogal wat teweeg zouden brengen. Eerst krijgt men bericht van de gemeente dat men bij “De Buurt” weg moet in verband met uitbreidingsplannen en men verhuist naar het noodterrein “De Beek” en daar beleeft men in het seizoen 1956/57 toch een prachtig hoogtepunt door voor 3000 toeschouwers Steenbergen met 2-1 te verslaan. Toch haalde men de promotie niet. Tegenstanders waren Clinge, SCO, Vlijmense Boys.

In het seizoen 1958/59 wordt de vereniging van RKVV naar RKSV veranderd. Na lang wachten en door het stimulerende werk van onze voorzitter van toen, Martien van Elzakker, kon op 24 augustus 1958 het huidige sportpark “De Beek” geopend worden door burgemeester Elkhuizen en wat is er mooier om gelijk KAMPIOEN te worden en de promotiewedstrijden met succes af te sluiten. Tegenstanders waren Hilvaria, Lewedorpse Boys en RKVVU. Maar het verblijf in de 3e klasse is maar voor een jaar. Ook de A-jeugd wordt kampioen dat jaar.

De jaren ’60

In het seizoen 1963/64 moet Halsteren vechten tegen het degradatiespook. Tegen Cluzona spelen ze op Rozenoord een beslissingwedstrijd. Die wordt door Halsteren gewonnen met 2-0.

Op 16 april 1966 wordt het 40-jarig bestaan gevierd en tijdens de receptie krijgt de vereniging uit handen van bondsvoorzitter A. Schröder de KNVB-vlag. ’s Avonds werd er een groot feest gehouden in het verenigingsgebouw met optredens van onder andere Trea Dobbs en Harry Touw.

Ook had men een leuke actie bedacht: de spelers en trainer op luciferdoosjes zetten! En het werd een hele rage om deze bij elkaar te sparen, daar er van iedere speler niet evenveel waren. Voor de vele functies die hij binnen de vereniging heeft bekleed, wordt Jan van Dijk op 26 mei 1967 benoemd tot Erelid van de vereniging.

In het seizoen 1968/69 moeten De Schutters en Halsteren uitmaken wie er kampioen wordt. Voor wederom 3000 toeschouwers eindigde de wedstrijd in 2-2. Voor Halsteren is dit helaas niet genoeg. Het volgende seizoen wordt men geen kampioen, en degradeert men zelfs naar de Brabantse Bond, wat toch een erg grote tegenvaller is. Maar natuurlijk zat men niet stil en probeerde men “het verloren terrein” zo spoedig mogelijk terug te winnen.

De jaren ’70

In het seizoen 1973/74 wordt men met overmacht kampioen onder leiding van M. van Pelt. In dit seizoen wordt er ook een zaalvoetbalafdeling opgericht.

Ook worden er plannen gemaakt om op het sportpark een “Eigen Home” te bouwen. Om een eigen clubhuis te bouwen, moet men ook de middelen hebben en daarom worden er allerlei acties op touw gezet om dit te verwezenlijken zoals “het cijferspel” en “het kwartetspel”. Het zal nog tot de raadsvergadering van 17 november 1977 duren voordat de gemeente zijn goedkeuring aan deze acties geeft.

Het 50-JARIG BESTAAN van de vereniging wordt in seizoen 1975/1976 op grootse wijze gevierd. De twee nog in leven zijnde oprichters krijgen van de gemeente de Erepenning. Het zijn Jan van Dijk en Merijntje Brusselaars. Tijdens de receptie wordt ook het bedrag bekend gemaakt dat men door de acties heeft opgehaald voor de bouw van het “Eigen Home”, namelijk Hfl. 20.163,98. Tevens is er een grandioze reünie en ook een prachtige fototentoonstelling in Samarbete. Het bestuur bestond uit voorzitter Cor v/d Linden, secretaris Jac Nefs, penningmeester Jan Vriens en de bestuursleden Wil Besters, Ad v/d Linden, Wil v/d Avert, Ben Schoep en Eef Duin.

In 1977 neemt Jan van Elzakker het roer over als voorzitter. Ook wordt er een supportersclub opgericht, die jammer genoeg na ongeveer 10 jaar weer wordt opgeheven. Maar deze supportersclub heeft in de tijd dat ze bestond, toch leuke dingen voor de jeugd gedaan, zoals bijvoorbeeld de penalty-bokaal. Ook organiseerde men in samenwerking met de vereniging kaart- en spelavonden, die altijd zeer goed bezocht werden.

In het seizoen 1978/79 wordt Halsteren glansrijk kampioen. Men verliest slechts 1 wedstrijd. Maar wat men niet verwacht, is dat men in het daaropvolgende seizoen 1979/80 ook in de 3e klasse weer kampioen wordt. Halsteren is voor het eerst in haar bestaan 2e klasser! Tijdens de receptie voor het kampioenschap wordt Eef Duin gehuldigd voor 25 jaar bestuurslid en 48 jaar in touw voor de KNVB met de Zilveren Bondsspeld. Tevens wordt voor het seizoen het “Eigen Home” (ondertussen ’t Ooievaarsnest genoemd) geopend.

Halsteren 6 wordt kampioen en Halsteren 3 promoveert naar de 2e klasse!

De jaren ’80

Halsteren blijft een ieder verrassen! Zo eindigde men in het seizoen 1980/81 weer bij de bovenste. In het daarop volgende seizoen 1981/82 wordt men zelfs kampioen van de 2e klasse. Dat betekent dus de 1e klasse.

Halsteren 4 doet hetzelfde als het 1e elftal en wordt ook kampioen. Bij de jeugd is het de E3 die kampioen wordt. Voor het seizoen 1983/84 waren er twee promotieplaatsen voor de Hoofdklasse: Sparta’25 was duidelijk de beste, maar voor de tweede plaats streden heel lang Halsteren, ODC, Alliance en BVV. Maar toen Halsteren van ODC won en op de tweede plaats terecht kwam, én het bericht kwam dat er geen twee maar drie promoveerden was het de laatste wedstrijd thuis tegen UNA na 1-1 groot feest in Halsteren, want men wist het toen zeker, HALSTEREN was HOOFDKLASSER!!!

Ook ontstond het idee om een overdekte tribune te bouwen en wat zou er mooier zijn om bij het 60-JARIG JUBILEUM een tribune op het “B” veld te hebben (want daar was men ondertussen gaan spelen om de supporters dichter bij de spelers te brengen). En zo werd na rijp beraad besloten om het toch te proberen. De Stichting Evenementen RKSV Halsteren was bereid de leiding over de bouw en uitvoering op zich te nemen. Maar dan moet ook nog het geld bij elkaar gebracht worden! Om dit te realiseren werd er een commissie opgericht.

Het is namelijk niet niks om 100.000 gulden bij elkaar te krijgen.

Er werden enkele acties op touw gezet: “het cijferspel” wordt omgedoopt tot “het letterspel”. Er worden carnavalsweekend en een driekamp georganiseerd door de Stichting Evenementen. Als klap op de vuurpijl werd er ook nog een grote loterij opgezet: 1500 loten à zestig gulden per stuk met als hoofdprijs een auto! Bijna alle loten werden verkocht!

Onder zeer grote belangstelling ging op 15 september 1984 de spade de grond in voor de bouw van de tribune. Dit werd gedaan door het oudste lid, Merijntje Brusselaars, het jongste lid Berry Verwoerd, Burgemeester Hendriksen, voorzitter Jan van Elzakker en enkele oud-supporters zoals Leentje Mouwen, Mina Bosman en voorzitter Stichting Evenementen Rinus Huybrechts. Men was al begonnen met het maken van de staalcontructie in de Nissehut bij Hegroka.

Het eerst jaar in de Hoofdklasse weet men zich pas in de laatste wedstrijd tegen DESK veilig te spelen. Het seizoen 1985/86 zal voor Halsteren een mooi seizoen worden. Men eindigt op een mooie 4e plaats. Tevens wordt op 16 november 1985 de tribune officieel geopend door Burgemeester Hendriksen. Woorden schieten dan ook tekort om ieder te bedanken voor het vele werk dat door alle medewerkers van lotenverkopers tot bouwers is gedaan.

Ook mogen we niet vergeten dat bij de jeugd de C1 kampioen werd. In het weekend van 4 april 1986 wordt op grootse wijze het 60-jarig bestaan van RKSV Halsteren gevierd. Op vrijdagavond wordt een grandioos feest “Door de leden ??.. voor de leden” zelf verzorgd. Op zaterdag de receptie met de trekking van hoofdprijs van de loterij: de auto, en tijdens de receptie wordt Merijntje Brusselaars koninklijk onderscheiden! ’s Avonds in de tent op het sportpark een avond voor de gemeenschap met het optreden van de “GEORGE BAKER SELECTION”! Natuurlijk zondag een Heilige Mis ter nagedachtenis aan onze overleden (oud)-leden en donateurs en ’s middags een reünie met koffietafel, verzorgd door het 5e elftal.

De jaren ’90

Het seizoen 1994/95 zal voor onze vereniging toch een seizoen worden met mooie herinneringen, in de competitie eindigden we slechts in de middenmoot, maar in de beker deden we het beter. We werden winnaar van de districtbeker door Hoek in de finale uit te schakelen. In de landelijke halve finale waren we de meerdere van Panningen en ADO. Dus mochten we de finale in “De Kuip” spelen tegen Argon op Hemelvaartsdag, 25 mei 1995. Het werd geen gelukkige dag. We verloren met 3-0. Maar voor de spelers en supporters was het toch een hele ervaring. Halsteren werd dat seizoen ook winnaar van de FAIR PLAY CUP.

Ook Halsteren 2 werd kampioen en ging naar Delft om daar om het kampioenschap van Nederland voor 2de elftallen te spelen. Maar het tweede doet het niet zo best, want het team eindigt daar als laatste.

In seizoen 1995/96 werd gestart met een zaterdagafdeling om toch de jongens die graag bij onze vereniging wilde blijven voetballen maar dan op zaterdag toch de kans te geven. Halsteren zal het seizoen 1995/96 als 2e eindigen. Ook was er de affaire met de gemeente over het hoofdveld en de privatisering, welke onderwerpen uitgebreid in de kranten verschenen.

Het seizoen 1996/97 begint Halsteren met een leuke wedstrijd tegen CELTIC met Piere van Hooydonk in de gelederen, wat veel volk op de been bracht. In de competitie bengelde men onderaan, maar met een goede eindsprint weet men toch nog 5e te worden.

Ook wordt er aan het einde van het seizoen afscheid genomen van John de Frel. Liefst 18 seizoenen stond hij onder de lat, ruim 800 wedstrijden. Hij was een man van karakter en pakte voor de club toch ieder seizoen weer punten. Ook wordt er afscheid genomen van onze trainer Frans Vermeulen die 10 jaar lang de scepter over de selectie zwaaide en onder zijn leiding werden er veel successen geboekt zoals: periodetitels, districtbekers, landelijke beker en natuurlijk niet te vergeten: het kampioenschap!

In het seizoen 1997/98 staat de selectie onder leiding van Adrie v/d Heuvel. Men eindigde op de 4e plaats en speelde ook de finale om de districtsbeker op het Baronie terrein tegen Schijndel. Helaas verliezen we met 4-2, maar toch heeft Halsteren zich weer geplaatst voor de Amstel Cup. Bij de jeugd wordt de D1 kampioen. In de Amstel Cup van het seizoen 1998/99 is Halsteren vlug uitgeschakeld en in de competitie eindigen we in de middenmoot. Een lichtpunt voor de vereniging was het kampioenschap van de A-jeugd en het winnen van de districtsbeker van Zuid 1.

Het seizoen 1999/2000 zal voor de vereniging een apart seizoen zijn. Zo komt op 20 juli 1999 landskampioen Feyenoord naar Halsteren, wat veel publiek uit de regio op de been brengt. Dit zorgt weer voor een goede uitstraling voor de vereniging. Dit seizoen wordt ook Jacco Huijsmans ingeschreven als 300ste jeugd-lid. Maar het dieptepunt is toch wel dat de club na 16 jaar Hoofdklasser te zijn geweest, degradeert en dit komt bij de vereniging natuurlijk hard aan.

De jaren ’00

In het seizoen 2000/01 wordt Halsteren ingedeeld in district West III en krijgen we  John de Wolf als trainer. Oud-international en natuurlijk bekend als oud-speler van Feyenoord.

Ondertussen werd een begin gemaakt met het vormen van een commissie voor het 75-jarig bestaan van RKSV Halsteren. Wanneer deze commissie gevormd is, begint men aan een uitgebreid programma te werken, zoals een groots opgezette loterij, met als hoofdprijs een auto Renault Twingo, een Jubileumboek voor ieder lid, een reünie, een feestavond, een familie-autorally en natuurlijk de grote Jeugddag als afsluiting.

Het seizoen 2004/05 eindigt Halsteren op een 12e plek in de 1e klasse, wat niet genoeg is om zich te kunnen handhaven.

In seizoen 2007/08 degradeert Halsteren uit de tweede klasse van het zondagvoetbal. In dat seizoen is Cees Houtepen trainer. Op de laatste speeldag werd wel van IFC gewonnen (3-0), maar omdat ook HVV’24 zegevierde (2-1 bij EBOH), zette dat geen zoden aan de dijk. Cees Houtepen begon in november 2007 aan het karwei bij Halsteren.

Aan het einde van seizoen 2008/09 verlaat trainer Cees Houtepen Halsteren voor de Zeeuwse zaterdageersteklasser Kloetinge. Houtepen was pas aan zijn tweede jaar bezig bij Halsteren. De oefenmeester uit Souburg voert twee redenen aan voor zijn vertrek. “Mijn privésituatie is gewijzigd en ik wil persoonlijk op een hoger niveau werken. Halsteren is een fijne club, maar ik mis de ambitie binnen de vereniging om op korte termijn succes te hebben”, zo luidt de verklaring van Houtepen. In zijn eerste jaar kwam hij met Halsteren in de tweede klasse niet verder dan een teleurstellende elfde plaats, met degradatie tot gevolg. “Ik heb vorig jaar schoon schip gemaakt, maar het proces duurt te lang. Zoals het er nu naar uitziet, speelt Halsteren volgend jaar gewoon weer in de derde klasse”, denkt Houtepen. Het proces had eventueel versneld kunnen worden met de komst van enkele spelers, maar de tijd dat Halsteren het voornamelijk met spelers van buitenaf deed, is volgens voorzitter Willem-Jan van Tongeren voorbij. “We houden onze oren en ogen goed open voor eventuele versterkingen, maar in eerste instantie kijken we tegenwoordig altijd eerst intern. We hebben gekozen voor eigen jongens en dan klopt het dat het team wat tijd nodig heeft om te groeien. Het is niet zo dat we binnen een paar jaar in de eerste klasse spelen en dat is toch het niveau waarop Houtepen wil werken.” Desondanks denkt de trainer niet dat hij anderhalf jaar geleden de verkeerde keuze heeft gemaakt door het zaterdagvoetbal in te ruilen voor zondagvoetbal. “Ik heb geen spijt, het is alleen anders uitgepakt dan ik vooraf had verwacht. De doelstelling voor dit seizoen blijft wel de nacompetitie.” Van Tongeren zegt intussen al in gesprek te zijn met een opvolger voor Houtepen. “Op korte termijn hoop ik de naam van de nieuwe trainer bekend te kunnen maken.” (citaat uit BN De Stem)

Vanaf seizoen 2009/10 is Kees de Rooij aangesteld als trainer om aan de sportieve teloorgang een einde te maken.

De jaren ’10

Op 5 juli 2011 brengt PSV een bezoek aan sportpark De Beek. Met bijna 5000 toeschouwers is de wedstrijd uitverkocht en krijgen de aanwezigen een vermakelijke wedstrijd te zien.

Onder leiding van Kees de Rooij promoveert Halsteren naar de 2e klasse en verovert Halsteren in seizoen 2012/13 het kampioenschap van die 2e klasse.

Vanaf seizoen 2013/14 neemt Peter Maas het roer over van Kees de Rooij. Hij weet in zijn eerste jaar Halsteren helaas niet te behoeden voor degradatie naar de 2e klasse. Het seizoen daarop weet Halsteren opnieuw kampioen te worden van de 2e klasse. Nu weet Halsteren wel door te stoten en wordt een jaar later onder leiding van trainer Johan Gabriëls gelijk kampioen van de 1e klasse. Het masterplan, waarmee Halsteren zowel een financiële als sportieve impuls moest krijgen, wierp zijn vruchten af.

Op 18 juli 2015 stond sportpark De Beek in het teken van een vriendschappelijk duel tussen Feyenoord en VVV Venlo. Ook nu was het sportpark afgeladen, hoewel het aantal toeschouwers nu op last van de Burgemeester was gemaximeerd tot 2500.

Sinds seizoen 2016/17 is Halsteren een stabiele Hoofdklasser en komt het uit in de Hoofdklasse B. Daarin liep het tot drie keer toe promotie naar de Derde Divisie mis.

Na twee seizoenen verruilde trainer Ruud Pennings in 2019 Halsteren voor Derde Divisionist GOES. Zijn plaats werd met ingang van seizoen 2019/20 ingenomen door Erwin de Nijs, afkomstig van Tholen en een trainer met een Halsteren-verleden. In zijn eerste seizoen greep hij met Halsteren net naast de prijzen. Door de coronacrisis werd de competitie halverwege maart voortijdig beëindigd. De tweede plek op de ranglijst was niet genoeg om “administratief” te kunnen promoveren naar de Derde Divisie.