• Bestuur constateert: “Vrijwilligerstekort is te groot”

Een (voetbal)vereniging kan niet zonder vrijwilligers. Zonder vrijwilligerskorps kunnen wedstrijden niet gespeeld worden, vinden geen activiteiten plaats, wordt het een puinhoop op het sportpark en worden contributies niet geïnd en rekeningen niet betaald.

Onze vereniging kent gelukkig een groot aantal vrijwilligers, dat zich met hart en ziel inzet voor de club. Maar ook bij onze club zien we dat het beroep op hen die al wat doen voor de club steeds groter wordt en het vrijwilligerskorps vergrijst. Met andere woorden: de aanwas van nieuwe vrijwilligers stokt.

"Het risico dat we roofbouw plegen op de bestaande vrijwilligers is groot", aldus voorzitter Jan van Elzakker, "En dat heeft tot gevolg dat vrijwilligers die jarenlang actief zijn geweest afhaken. Het gat dat dan valt in onze verenigingsorganisatie is dan erg moeilijk op te vullen."

Voordat het bestuur écht de noodklok moet luiden, is het hoogste tijd om de bakens te verzetten. Het vinden van vrijwilligers is een tijdrovende aangelegenheid. Tijd die het bestuur natuurlijk ook maar in beperkte mate heeft. "We zijn tenslotte zelf ook vrijwilligers", verduidelijkt Van Elzakker.

Het bestuur heeft vrij recent een nieuwe verenigingsorganisatie beschreven en weet nu dus precies op welke plek nieuw kader nodig is.

"Op veel plekken hebben we nieuwe vrijwilligers nodig. Denk aan de activiteitencommissie, scheidsrechters, technisch kader, de onderhoudsploeg, webmasters. Maar ook binnen het bestuur zouden we graag de vacature van penningmeester vervuld willen krijgen", licht de voorzitter toe.

Om het vinden van vrijwilligers in een stroomversnelling te brengen, organiseert de vereniging op woensdagavond 20 februari van 18.00 tot 21.00 uur in de kantine een vrijwilligersmarkt.

"Het is op die avond de bedoeling om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Bestaande vrijwilligers laten zien wat ze doen en vertellen wat ze aan extra handjes nodig hebben. Leden, ouders van leden en andere geïnteresseerden kunnen zich oriënteren op wat ze mogelijk voor de club kunnen doen. Het is dus echt een interactieve bijeenkomst met een moderator die er voor zal zorgen dat alle facetten van de verenigingsorganisatie belicht worden. En uiteraard staat de koffie klaar voor de marktbezoekers", vertelt Patrick Koek, bestuurslid en organisator van de vrijwilligersmarkt.

De komende weken zal veel bekendheid gegeven worden aan de vrijwilligersmarkt. Via de trainers en leiders zullen de leden en ouders van leden benaderd worden om een bezoek aan de vrijwilligersmarkt te brengen.

"Natuurlijk betekent een bezoek aan de vrijwilligersmarkt niet dat je direct een tijdrovende functie aan je broek hebt. We proberen wel met een enthousiast verhaal het vrijwilligerswerk voor het voetlicht te brengen in de hoop dat meer mensen bereid zijn wat te willen betekenen voor de club. Als dat lukt, dan is de vrijwilligersmarkt wat mij betreft geslaagd", zegt Koek tot slot.

De komende weken zal via de website www.rksvhalsteren.nl meer informatie worden verstrekt over de vrijwilligersmarkt, de verenigingsorganisatie en de vacatures die momenteel open staan.